Netwerken / datacommunicatie

Home Netwerken / datacommunicatie
Algemene informatie

Liep je vroeger met een diskette naar een collega om “wat gegevens uit te wisselen”, zo wordt er tegenwoordig voor je gelopen middels een koperen draadje oftewel een netwerk.

Moest je vroeger je printerswitch niet vergeten op stand B te zetten voor het gebruik van kettingformulieren, zo wordt er tegenwoordig voor je geschakeld middels een automatische aansturing van de juiste printer oftewel een netwerk.

Computers en de bijbehorende randapparatuur staan de gehele dag met elkaar in verbinding middels een zogenaamd LAN (LAN = Local Area Network).

Voorheen werden netwerken uitsluitend in bedrijven toegepast, maar tegenwoordig is de aanwezigheid van een netwerk in een woonhuis nagenoeg onontbeerlijk. Denk hierbij aan de WiFi bij u thuis, maar ook aan IP-TV of aan bellen via internet (VoIP).

Een netwerk wordt opgebouwd uit diverse componenten, zoals bijvoorbeeld een modem, router, switch(es), access point(s), maar ook de PC’s (werkstations), de server en de centrale gegevensopslag (bijvoorbeeld een NAS). Zij maken allen deel uit van het netwerk.

Wellicht nog wel één van de belangrijkste componenten binnen het netwerk is de aanwezige infrastructuur, oftewel de diverse bekabeling, de verbindingsconnectoren en last but not least het hart van het netwerk: de patchkast.

Eén van de allerbelangrijkste eisen aan een netwerk is uiteraard de betrouwbaarheid. Bedenk u eens dat u aan het werk bent en uw WiFi valt constant uit, uw telefoon hapert, of uw werkstation kan uw gegevens niet opslaan nadat u anderhalf uur op de creatie van een document gezwoegd hebt.

 

Hoe ziet zo’n netwerkaansluiting er nu eigenlijk uit?

Over het algemeen worden netwerkaansluitingen per 2 aansluitpunten uitgevoerd. Indien de gehele voorbereiding zoals loos leidingwerk en inbouwdozen al aangebracht zijn, is het prijsverschil tussen één of twee aansluitingen namelijk niet meer zo groot.

Het voornaamste (visuele) verschil in uitvoering vinden we voornamelijk terug in de in- of opbouwuitvoering.

Voorts kan men natuurlijk kiezen voor standaard schakelmateriaal of een luxere variant welke we voornamelijk in woonhuizen terugvinden.

Altijd netwerkkabels gebruiken met de juiste afscherming

Netwerkkabels zijn verkrijgbaar in onafgeschermde (UTP) en afgeschermde varianten (FTP/STP). Wanneer de netwerkkabel in aanraking komt met een COAX- en/of stroomkabel, is het gebruik van een afgeschermde kabel sterk aan te raden. De signalen uit naastgelegen kabels kunnen namelijk gaan interfereren met de signalen binnen het netwerk, wat de snelheid en betrouwbaarheid van het signaaltransport zeker niet ten goede komt.

Een afgeschermde kabel is binnenin voorzien van een folie en/of vlechtwerk, waardoor de kans op signaalstoring aanzienlijk wordt verkleind. Dit folie / vlechtwerk zorgt er namelijk voor dat elektromagnetische straling buiten de kabel wordt gehouden en geen (of nagenoeg geen) invloed kan uitoefenen op het signaal.

Komt de internet kabel in een losse PVC buis te liggen, of komt deze op geen enkel punt langs COAX- en/of stroomkabels te liggen? Dan is een UTP kabel voldoende. Bij twijfel raden wij altijd aan om te gaan voor een afgeschermde kabel, dit om een zo stabiel mogelijk signaal te garanderen.

Grofweg onderscheiden we dus drie soorten afscherming:

UTP kabel

Hierbij staat de afkorting UTP voor Unshielded Twisted Pair (oftewel onafgeschermde kabel met daarin 4 getwiste aderparen)

 

FTP kabel

Hierbij staat de afkorting FTP voor Foiled Twisted Pair (oftewel afgeschermde kabel met daarin 4 getwiste aderparen op basis van aluminiumfolie)

 

FSTP kabel

Hierbij staat de afkorting FSTP voor Foiled and Shielded Twisted Pair (oftewel afgeschermde kabel met daarin 4 getwiste aderparen op basis van aluminiumfolie in combinatie met een stalen mantel)

 

Altijd netwerkkabels gebruiken met de juiste transmissiecapaciteit

UTP bekabeling is verkrijgbaar in verschillende categorieën. De categorie van de UTP kabel zegt iets over overdrachtssnelheden en doorvoersnelheden. Des te hoger de categorie, des te hoger de te behalen snelheden zijn. Om het verschil tussen de verschillende categorieën duidelijk te maken, hebben wij voor u de meest gebruikte soorten op een rijtje gezet:

CAT5-E

Een Cat5e kabel is de oude standaard netwerkkabel. Een Cat5e kabel brengt data over met een snelheid van 1000 Mb/s, bij een doorvoersnelheid van 100 megahertz. Hoewel deze kabel nog steeds veel gebruikt wordt, komt deze steeds minder goed mee met de huidige verwachtingen en eisen binnen de netwerkoplossingen.

 

CAT-6

De huidige standaard netwerk kabel is de CAT6 kabel. Deze kabel kan net als de cat5e kabel data overbrengen met 1000Mb/s, maar is veel stabieler. Daarnaast bedraagt de doorvoersnelheid van een Cat6 UTP kabel 250 megahertz, dit zorgt er voor dat er veel meer data tegelijkertijd over de kabel verzonden kan worden

 

CAT6-a

Eén van de nieuwere netwerkkabels is de CAT6-a kabel. Deze kabel brengt data over met snelheden tot wel 10000Mb/s, oftewel 10-gigabit. Ook is de doorvoersnelheid van een CAT6-a kabel vele malen hoger, deze bedraagt namelijk 500 megahertz. Hierdoor is de CAT6-a kabel ook geschikt voor gebruik in combinatie met glasvezel.

 

CAT-7

Eén van de nieuwste internet kabels op de markt is de CAT-7 kabel. Een CAT-7 kabel is net als een CAT6-a kabel in staat om gegevens over te brengen met 10000 megabit, echter kent de CAT-7 kabel een doorvoersnelheid van 600 megahertz. Ook de CAT-7 kabel is hierdoor geschikt voor gebruik in combinatie met glasvezel.

 

SafetyCom kan u, eventueel in samenspraak met uw automatiseerder, behulpzaam zijn met het opstellen van een plan voor de aanleg van de in uw specifieke situatie meest geschikte netwerkoplossing. Hierbij blijven we altijd met twee voetjes op de grond staan.

Dus geen overdreven oplossingen indien u ook met een “standaard oplossing” uit de voeten kunt.

U kunt zich zo voorstellen dat de behoefte aan bandbreedte (transmissiesnelheid over de aanwezige bekabeling) bij een reclamebureau waar men de hele dag grafische bestanden aan het bewerken is, vele malen groter is dan bij een advocatenkantoor waar men voornamelijk bezig is met het opstellen van documenten in Word of Excel.

Op de foto hiernaast een afbeelding van een gedeelte van een patchkast welke wij hebben geplaatst bij een relatie waar een hele hoge transmissiebehoefte bestond.

Hier hebben we dus uiteindelijk gekozen voor een CAT7 netwerk. U kunt eventueel op de foto klikken voor een vergroting.

Koper of glasvezel?

Nu horen we u denken: “Binnen netwerken wordt tegenwoordig toch ook veel gebruik gemaakt van glasvezelbekabeling? Is koperen kabel niet ouderwets?”

Het antwoord is kort maar krachtig. Nee, zeker niet! De hierboven omschreven bekabeling wordt namelijk overwegend toegepast om verbindingen vanuit de verdelers (oftewel de switches) naar werkplekken te realiseren.

De infrastructuur tussen de verdelers onderling (laten we maar zeggen de hoofdverbindingen, oftewel de back-bones) worden wel vaak uitgevoerd in glasvezel vanwege de hoge transmissiecapaciteit.

Maar ook verbindingen tussen gebouwen onderling of over grote afstanden worden door ons vaak in glasvezel uitgevoerd.

Nog een bijkomend voordeel van glasvezel is de hoge galvanische scheidingswaarde en de totale ongevoeligheid voor externe invloeden zoals inductie als gevolg van onweer.

We kennen op glasvezelgebied grofweg twee soorten vezeltechniek, waarbij allebei de technieken hun eigen specifieke voor- en nadelen hebben: de single-mode vezels en de multimode vezels.

Single-mode glasvezel:

Single-mode glasvezelbekabeling is de beste optie voor als er langere afstanden overbrugt moeten worden. In tegenstelling tot Multimode is Single-mode in staat hogere snelheden te halen over langere afstanden. Dit komt door een iets andere opbouw van de kabel en het gebruik van laserlicht in plaats van LED licht.

Eén glasvezel is slechts 125 micron (0.125 mm) dun, dit komt overeen met een mensenhaar. Daarbij heeft Single-mode glasvezel een kern van 9 micron, terwijl de kern bij Multimode 50 micron in doorsnede is. Hierdoor heeft het licht wat door de kabel verzonden wordt nauwelijks kans om tegen de wanden van de kern te weerkaatsen, oftewel het licht kan alleen maar rechtuit door het midden van de kern verstuurd worden. Daarbij heeft laserlicht slechts één golflengte. Doordat het licht alleen rechtuit door de glasvezel verstuurd wordt, kunnen er hogere snelheden behaald worden en langere afstanden bereikt worden.

 

Multimode glasvezel:

De Multimode glasvezelbekabeling is de beste optie voor kortere afstanden, maar met een hogere bandbreedte. In tegenstelling tot Single-mode, kan een multimode kabel meerdere lichtstralen tegelijkertijd doorlaten, met verschillende golflengtes. Multimode maakt dan ook geen gebruik van laserlicht (één golflengte) zoals single-mode, maar LED licht.

Een glasvezel is slechts 125 micron (0.125 mm) dun, wat overeen komt met een mensenhaar. Daarbij heeft een Multimode glasvezel een kern van 50 micron, terwijl de kern bij single-mode glasvezel slechts 9 micron is. Hierdoor heeft het licht bij multimode glasvezel de mogelijkheid om te weerkaatsen tegen de wanden van de kern, wat bij single-mode niet mogelijk is door de veel smallere kern van de glasvezel. Bij multimode ontstaat er door het weerkaatsen een golfpatroon in de lichtsignalen. Door de bredere kern van de multimode glasvezel kunnen er meerdere signalen tegelijkertijd doorgelaten worden. Dat maakt multimode glasvezel minder geschikt voor het overbruggen van lange afstanden, waar wel voor het door laten van meer bandbreedte.

 

OM2, OM3 of OM4?

Hoe hoger het getal, des te nieuwer de kabel is. De verschillen zitten in de helderheid van de glasvezel. Een OM4 kabel bestaat uit een veel helderder glasvezel dan OM2. Hierdoor hebben de lichtstralen minder weerstand, waardoor langere afstanden – met hogere snelheden – overbrugd kunnen worden. Vergelijk het met troebel en helder water. Een lichtstraal heeft in helder water veel minder weerstand.

 

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration