CCTV wiki

Home CCTV wiki

4K UHD

Een resolutie van beveiligingscamera’s welke uitgerust zijn met een 8 MegaPixel beeldsensor. 4K betekent in feite dat het beeld 4 maal groter is dan het beeld van een full HD camera; de aanvulling UHD staat voor Ultra High Defenition.

 

AWB

Automatic White Balance oftewel automatische witbalans. Het idee achter witbalans is dat je de kleuren in een beeld corrigeert rekening houdend met het licht waarin de foto werd genomen. Niet alle typen licht leveren namelijk dezelfde typen kleurverdeling op in het lichtspectrum. Wij zien dat niet altijd, omdat onze hersenen de verschillende kleuren automatisch compenseren (we weten dat een vel papier wit is, dus we zien het ook als wit), maar een camera is hier veel gevoeliger voor. Hierdoor kan het gebeuren dat ondanks dat wij wit TL licht zien dat de camera een blauwe waas in het beeld tovert. Gloeilampen produceren vooral licht in het rode en gele deel van het spectrum en daarom krijg je gele/oranje beelden wanneer je binnen een camera zou opstellen zonder aanvullende verlichting toe te passen. Met de witbalans stellen we in welke delen van het beeld echt wit zijn en wat dus de neutrale kleur is.

 

BLC

Black Light Compensation zorgt ervoor dat donkere delen in beeld lichter worden zonder dat overige delen overbelicht raken. Bijvoorbeeld wanneer men een camera binnen monteert en tegen het licht in naar buiten kijkt waar de zon schijnt.

 

Defog

De defog functie zorgt er bij mistig weer voor dat de camera een zo helder mogelijk beeld geeft. Tot op zekere hoogte worden mistdeeltjes digitaal “weggepoetst”. Dit is te vergelijken met het achteraf digitaal bewerken van een foto.

 

DNR

Digital Noise Reduction: Dynamische ruisonderdrukking verwijdert ruisdeeltjes uit het opgenomen beeld. Dit zorgt er onder andere voor dat het beeld beter (kleiner) kan worden opgeslagen en er dus over een langere tijd beelden kunnen worden opgeslagen.

 

DVR

Digital Video Recorder: de videoserver (opnamerecorder) voor digitale camera’s die aangesloten worden op basis van coaxbekabeling en BNC-connectoren.

 

DWDR

Digital Wide Dynamic Range: WDR maar dan digitaal. Over het algemeen is de DWDR niet zo goed dan de WDR maar nog altijd vele malen beter dan camera’s zonder DWDR of WDR.

 

H.264

Deze code geeft een bepaalde compressietechniek aan, oftewel de methode waarop de beeldinformatie als het ware “in elkaar gedrukt wordt” tijdens het verzenden van de camera naar de opnamerecorder waardoor er minder transportcapaciteit van de infrastructuur gevraagd wordt, maar uiteraard ook minder ruimte “per beeldje” van de opnamedisk gebruikt wordt. Deze techniek is rondom 2004 geïntroduceerd en bespaart wel 50% opslagruimte ten opzichte van de oudere MPEG-4 opslagmethode.

 

H.265

Deze code geeft een bepaalde compressietechniek aan, oftewel de methode waarop de beeldinformatie als het ware “in elkaar gedrukt wordt” tijdens het verzenden van de camera naar de opnamerecorder waardoor er minder transportcapaciteit van de infrastructuur gevraagd wordt, maar uiteraard ook minder ruimte “per beeldje” van de opnamedisk gebruikt wordt. Deze techniek is rondom 2010 geïntroduceerd en levert nog betere kwaliteit tegen een nog lagere bitrate. H.265 kan twee keer de datacompressie leveren als H.264 en biedt ondersteuning voor resoluties tot 8192×4220.

 

HDMI

High Definition Multimedia Interface, een protocol om zowel beeld als geluid via één kabel (de zogenaamde HDMI-kabel) van bijvoorbeeld de opnamerecorder naar het beeldscherm over te brengen.

 

HLC

High Light Compensation, elimineert delen van het beeld welke overbelicht zijn en zorgt er voor dat andere delen beter zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld het weergeven van een nummerplaat van een auto in een nachtsituatie terwijl de felle koplampen links en rechts van de nummerplaat volop in de camera schijnen.

 

IR-cut

Een filter dat overdag (bij voldoende licht) infraroodlicht filtert en zorgt dat kleuren beter tot hun recht komen gedurende de dag. Tegenwoordig vinden we deze optie vrijwel op elke camera. Bij oude analoge camera’s was dit filter over het algemeen niet aanwezig en werd de kleur groen niet zelden met een soort paarsige gloed weergegeven.

 

NTSC

National Television Standards Committee. NTSC is een voornamelijk in Noord-Amerika, een deel van Zuid-Amerika en Japan gebruikte analoge norm voor kleurentelevisie. NTSC werd in 1954 geïntroduceerd. Gezien de stand van de techniek in die tijd mag NTSC als een zeer geavanceerd systeem worden beschouwd. De Europese kleursystemen PAL en SECAM zijn beter, maar die zijn dan ook veel later ingevoerd.

 

NVR

Netwerk Video Recorder: de videoserver (opnamerecorder) voor digitale camera’s die aangesloten worden op basis van UTP-bekabeling en RJ45-connectoren.

 

OSD

On Screen Display, een menu op de camera (of recorder) wat na activatie op het betreffende beeldscherm verschijnt waarbij diverse instellingen te wijzigen zijn. Bij camera’s hebben deze instellingen betrekking op de camera zelf, zonder de andere camera’s of de recorder te beïnvloeden.

 

PAL

Phase, Alternating Line, een standaard voor analoge videocamera’s en ouderwetse TV’s. PAL wordt gebruikt in heel West-Europa (m.u.v. Frankrijk).

 

PoC

Power Over Coax, een techniek om zowel voedingsspanning als beeldinformatie over één en dezelfde dezelfde coaxkabel te versturen. Voor PoC is het gebruik van een geschikte camera en voedingsbron (POC-recorder) noodzakelijk.

 

PoE

Power Over Ethernet, een techniek om zowel voedingsspanning als beeldinformatie over één en dezelfde dezelfde netwerkkabel te versturen. Voor PoE is het gebruik van een geschikte camera en voedingsbron (PoE switch of recorder) noodzakelijk.

 

PTZ

Pan Tilt Zoom, een benaming voor camera’s welke op afstand ingesteld / bewogen  kunnen worden (links-rechts / omhoog-omlaag / inzoomen-uitzoomen)

 

Resoluties CIF, D1 & 960H

Resoluties van analoge bewakingscamera’s voor het opslaan van videobeelden. CIF: 352×240 pixels, D1: 704×576 pixels, 960H: 960×576 pixels (PAL, NTSC kan afwijken).

 

Resoluties 720p & 1080p

Resoluties van digitale bewakingscamera’s voor het opslaan van videobeelden. 720p: 1280×720 pixels, 1080p: 1920×1080 pixels.

 

Resoluties 5 & 8 megapixel

Resoluties van digitale bewakingscamera’s voor het opslaan van videobeelden. 5 MegaPixel: 2592×1944 pixels, 8 MegaPixel: 3840×2160 pixels.

 

RS485

Een serieel communicatieprotocol (oftewel spreektaal tussen twee apparaten) dat onder andere wordt gebruikt om analoge PTZ camera’s aan te sturen.

 

USB

Universal Serial Bus, een aansluiting op een opnamerecorder voor bijvoorbeeld het aansluiten van een muis of het inpluggen van een USB stick teneinde beelden veilig te stellen

 

UTC (in combinatie met OSD)

Up The Cable, een functie bij camera’s welke voorzien zijn van OSD om de activering en bediening van het menu van bijvoorbeeld een camera vanaf de zijde van de opnamerecorder centraal te regelen met een speciale UTC OSD programmer.

 

VGA

Video Graphics Array, een aansluitstandaard welke wordt (werd) toegepast om beeldschermen met een opnamerecorder te verbinden.

 

WDR

Wide Dynamic Range, oftewel een groot dynamisch bereik. Het gaat hierbij om het lichtbereik van de lens. Deze techniek zorgt er voor dat donkere delen van het beeld goed zichtbaar zijn zonder dat de goed belichtte beelden overbelicht raken.

 

XVR

Een XVR is eigenlijk een DVR (Digital Video Recorder), maar dan geschikt voor de aansluiting van meerdere type camera’s “door elkaar”, zoals bijvoorbeeld Analoog, HD-CVI, HD-TVI en AHD.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration