Kans op woninginbraak grootst in Drenthe, Limburg en Zeeland

Nu de dagen korter worden, stijgt de inbraakkans tot december met gemiddeld 72 procent. Dat stelt De Telegraaf vast op basis van cijfers van de InbraakBarometer. Dat is een door verzekeraar Interpolis ontwikkeld instrument waarmee per postcodegebied het inbraakrisico is vast te stellen.

Volgens de InbaakBarometer moeten vooral inwoners van de provincies Drenthe, Limburg en Zeeland zich zorgen maken. In die provincies verwacht Interpolis de meeste claims voor woninginbraak. Maar ook in de rest van Nederland is een duidelijke stijging te zien van het aantal inbraken, nu de nachten weer langer zijn geworden. Tijdens de jaarwisseling is de kans op woninginbraak zelfs drie maal zo hoog als in de rest van de donkerste maanden december en januari.

Zelflerend algoritme
De voorspellingen van de InbraakBarometer zijn gebaseerd op een uniek, zelflerend algoritme dat gebruikmaakt van verschillende openbare databronnen. Daarbij houdt het instrument rekening met informatie als seizoenspatronen, inbraakfrequentie, leeftijdsopbouw, gezinssamenstelling en schoolvakanties. Volgens Youri van der Avoird van Interpolis blijken de voorspellingen in de praktijk erg nauwkeurig. En dat wordt steeds beter, omdat het gebruikte algoritme op basis van controles zichzelf automatisch aanpast. Interpolis zegt dat de InbraakBarometer sinds de ingebruikname afgelopen zomer zo’n 100.000 keer geraadpleegd is. Men hoopt dat mensen in risicogebieden uit zichzelf extra preventieve maatregelen treffen. “Een automatisch lichtsysteem, een alarm of goed hang- en sluitwerk verlagen de kans op een woninginbraak enorm”, aldus Van der Avoird in De Telegraaf.