Nederlanders maken zich weinig zorgen om online veiligheid

88 procent van de Nederlanders maakt zich niet of nauwelijks zorgen om hun online veiligheid. Dat blijkt uit onderzoek door Motivaction, uitgevoerd in opdracht van XS4ALL. Het gevolg is dat men zich niet beveiligt tegen nieuwe risico’s die voortdurend ontstaan.

Voor het onderzoek werden 1500 Nederlanders benaderd. De helft gaf aan zich enige zorgen te maken over de online veiligheid. 38 procent maakt zich weinig of heel weinig zorgen. Die zorgeloosheid komt volgens Arjan van Hattum van XS4ALL niet omdat mensen zich zo goed beveiligd hebben. In het NOS Radio 1 Journaal vertelde hij dat mensen weten wat er kan gebeuren, maar dat zij desondanks niet de goede maatregelen treffen.

Nieuwe veiligheidsrisico’s
Vorig jaar vond een vergelijkbaar onderzoek plaats. Toen maakte nog 61 procent zich niet of nauwelijks zorgen. Dat dit percentage nu fors is toegenomen, noemt Van Hattum bijzonder. Er zijn de laatste tijd namelijk verschillende nieuwe veiligheidsrisico’s ontstaan. Zeker nu steeds meer thuisgewerkt wordt. Ook komen criminelen met steeds slimmere methodes, zoals via WhatsApp. De coronacrisis zorgde nog eens voor een extra toename van het risico, doordat criminelen handig inspelen op de nieuwe behoeftes die zijn ontstaan. Toch is maar 6 procent van de respondenten hierdoor voorzichtiger geworden. De meeste mensen vertrouwen echter nog op maatregelen die jaren geleden nog effectief waren, maar die nu niet meer berekend zijn op de hoeveelheid aanvallen en de complexiteit ervan. Slechts één op de tien respondenten maakt zich veel zorgen over hoe veilig zij internet gebruiken.