Ruim honderd arrestaties bij politie-actie tegen rondtrekkende criminelen

De politie heeft afgelopen week bij een landelijke operatie tegen rondtrekkende misdadigers zeker honderd mensen opgepakt. De arrestanten worden verdacht van winkeldiefstal, zakkenrollen en illegaal wapenbezit.

Agenten deden door heel Nederland onderzoek naar rondtrekkende criminelen, die vaak afkomstig zijn uit Oost-Europa. Bij de actie kreeg de politie hulp van onder meer de Belastingdienst, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en Duitse en Belgische collega’s.

De arrestaties werden verricht bij huiszoekingen en andere controles. Zo werden in Den Haag vier mensen opgepakt die gestolen babymelkpoeder zouden verkopen. In Hoofddorp werden vijf winkeldieven op heterdaad betrapt en op station Amsterdam Centraal liepen meerdere zakkenrollers tegen de lamp.

Verder werden bij politiecontroles op de A13 en A1 mensen opgepakt voor illegaal wapenbezit. In de buurt van Delft werd een auto aan de kant gezet waarin een blauw zwaailicht, een wapenstok en handboeien lagen. De bestuurder deed zich waarschijnlijk voor als agent. In de omgeving van Venlo, dicht bij de Duitse grens, werd een Roemeen aangehouden die 600 kilogram aan grondstoffen voor synthetische drugs vervoerde.

Bij de acties zijn niet alleen mensen aangehouden, maar is ook veel nuttige informatie verzameld over internationale wapenhandel, drugssmokkel en mensenhandel, zegt de politie. De rondtrekkende criminelen zijn vaak afkomstig uit landen als Polen, Albanië en Bulgarije en werken veelal in goed georganiseerde bendes. Ze reizen rond en wisselen van identiteit en kentekens om uit zicht van de politie te blijven.

Vorig jaar werden in mei en oktober ook Trivium-acties gehouden. Beide keren werden zo’n zestig mensen opgepakt.