Nog enkele weken, dan trekt B&G Hekwerk de deuren van de huidige vestiging in Best definitief dicht om te verhuizen naar Veldhoven. Op het industrieterrein Habraken nabij Eindhoven Airport werd in november vorig jaar gestart met de bouw van een nieuw modern hoofdkantoor en fabriek op een terrein met een oppervlakte van 2,5 hectare. Hier worden straks onder meer de bekende automatische schuifpoorten en hekwerken geproduceerd en geassembleerd en worden klanten projectmatig volledig ontzorgd. In de tuin bij de hoofdingang komt een ‘showcase’ met de nieuwste hekwerken. Voor de beveiliging van het nieuwe onderkomen is uiteraard gekozen voor buitenbeveiliging van B&G, aangevuld met een geavanceerd Ultra-HD videosysteem om indringers te detecteren en volgen dat is ontworpen en geïnstalleerd door Safetycom, en geleverd door distributeur Dero Security Products.
Na ruim 51 jaar in Best te zijn gevestigd, opent B&G Hekwerk deze zomer een gloednieuw hoofdkantoor met moderne fabriek op industrieterrein Habraken in Veldhoven. Het wordt de vijfde vestiging voor het in 1963 in Eindhoven opgerichte bedrijf, dat zich destijds bezighield met het repareren en schilderen van hekken voor particulieren. B&G ontwikkelde zich echter al snel tot fabrikant van hekwerk voor de zakelijke markt en vestigde zich in 1967 in Best. Twaalf jaar later werd daar een nieuwe productiefaciliteit met kantoor langs de snelweg A2 betrokken en weer later de huidige vestiging aan de Industrieweg. De specialist op het gebied van buitenbeveiliging telt momenteel 150 medewerkers, realiseert een jaaromzet van ruim 25 miljoen euro en maakt deel uit van de S4G Groep, een van de marktleiders in hekwerk in Europa.
Ontzorgen
B&G heeft zich ontwikkeld tot leverancier van hekwerk, toegang en beveiliging. Bekende producten zijn de automatische schuifpoorten en allerlei soorten hekwerken zoals spijlenhekwerk, rambestendig hekwerk en mobiel hekwerk, maar het bedrijf levert ook elektronische toegangscontrolesystemen, tourniquets, slagbomen, speedgates en bollards. De meeste producten worden in eigen beheer ontworpen, gefabriceerd en geassembleerd om vervolgens op locatie te worden afgeleverd en geïnstalleerd. “We doen niet alles zelf. Zo wordt het coaten van hekwerk uitbesteed. Maar het meeste vindt plaats in onze eigen fabriek”, vertelt Arthur van der Graaf, algemeen directeur van B&G Hekwerk. “Zo leveren we onze schuifpoorten volgens het ‘plug & play’ principe. De complete constructie wordt in eigen huis geassembleerd en getest. Daarna wordt de poort op een vooraf gestorte fundering geplaatst en in bedrijf gesteld. Dit sluit aan bij onze nieuwe pay-off: ‘Houd zorgen buiten’. We kunnen klanten volledige zorgeloosheid bieden, van bestekservice tot installatie, service en onderhoud. Als organisatie gaan we steeds meer proactief en met een focus op de klant te werk. Wij denken mee en brengen onze expertise op het gebied van planning in. Bij grote bouwprojecten komt de installatie van beveiligingssystemen, waaronder ook hekwerk, vaak pas op gang op het moment dat de opleveringsdatum al snel naderbij komt. Dit vereist een strakke logistieke planning om alle materialen op tijd te kunnen aanleveren en het systeem in werking te stellen, zonder daarbij andere partijen te hinderen. Dit projectmatige deel nemen wij graag onder onze hoede. We kunnen ook zorgen voor tijdelijke beveiliging op de bouwplaats, bijvoorbeeld door het plaatsen van een slagboom of een mobiele container met daarin een elektronisch toegangssysteem. Hierdoor heeft niet iedereen toegang tot de bouwplaats en verloopt de aan- en afvoer een stuk georganiseerder.”
Eerste paal
Vorig jaar maakte B&G de verhuisplannen naar Veldhoven bekend. In november werd het startsein gegeven voor de nieuwbouw op industrieterrein Habraken nabij Eindhoven Airport door het slaan van de eerste paal. Overigens was dit symbolisch een hekwerkpaal, want op de nieuwe locatie hoefde niet te worden geheid. Arthur van der Graaf: “De nieuwe locatie biedt met een oppervlakte van 2,5 hectare beduidend meer ruimte dan onze huidige vestiging van 1,5 hectare in Best. Die ruimte hebben we hard nodig om te kunnen doorgroeien en vernieuwen. Zo komt er in de nieuwe fabriek een extra productiestraat en een assemblagelijn voor de Q-Liner, de nieuwste schuifpoort die sinds kort het assortiment schuifpoorten met de A-Liner, Eco-Liner en Speed-Liner verder aanvult. De assemblage en opslag van schuifpoorten vergt veel ruimte. Daarnaast neemt de export van onder meer poorten naar Zuid-Europa toe. Ook dat vraagt om extra ruimte.”
Een ander voordeel van de verhuizing is dat bepaalde productieprocessen in de nieuwe fabriek verder geautomatiseerd kunnen worden. Van der Graaf: “We werken al grotendeels geautomatiseerd. De productieprocessen worden beheerd en gecontroleerd door zeven medewerkers en nog eens 25 medewerkers voor de assemblage. Maar sommige processen verlopen nog handmatig. De stalen en aluminium elementen van hekwerken en schuifpoorten worden bijvoorbeeld niet gelast, maar met een door B&G ontwikkelde klemtechnologie, het zogenaamde trompen, aan elkaar bevestigd. Dit levert een sterkere verbinding op dan met lassen. Het materiaal wordt met een speciaal gereedschap vervormd. Dit proces wordt nu geautomatiseerd.”
Track & trace
Naast een modern hoofdkantoor en de nieuwe fabriek, is de nieuwe locatie in Veldhoven ook een mooie gelegenheid voor B&G om de mogelijkheden van de hekwerken en schuifpoorten te tonen aan bezoekers. In de tuin voor de hoofdentree wordt een ‘showcase’ ingericht waar verschillende producten werkend gedemonstreerd kunnen worden. Ook voor de beveiliging van de nieuwe vestiging wordt uiteraard een beroep gedaan op de eigen producten voor terreinbeveiliging, zoals automatische schuifpoorten die werken op basis van kentekenherkenning. Deze worden aangevuld met een geavanceerd videosysteem dat is ontworpen en geïnstalleerd door Safetycom en geleverd door distributeur Dero Security Products. In totaal worden buiten op het terrein en binnen in de kantoren en fabriekshallen zo’n 45 camera’s van Dahua Technology geïnstalleerd. Daarnaast voorziet Safetycom verschillende ingangen van een videointercom gecombineerd met een toegangssysteem van Paxton op alle van belang zijnde binnen- en buitendeuren, waardoor bijvoorbeeld het magazijn en de fabriekshallen alleen toegankelijk zijn voor geautoriseerde medewerkers. Vooralsnog wordt gebruik gemaakt van proximity tags, maar het systeem is gereed voor eventuele biometrische toegangscontrole in de toekomst. Tevens wordt door Safetycom voorzien in een volautomatische koppeling tussen het toegangssysteem en de salaris- en personeelsadministratie, wat onomstotelijk zal resulteren in een significante tijdsbesparing voor de afdeling P&O.
“Het cameratoezicht op het buitenterrein bestaat uit een combinatie van zowel statische- als PTZ-domecamera’s van Dahua. Deze laatste maken tracking & tracing mogelijk van indringers. Zodra er een indringer wordt gedetecteerd die over het hekwerk klimt, zorgen de PTZ-camera’s voor gedetailleerde beelden en zullen deze camera’s deze persoon blijven volgen gedurende zijn gang over het terrein. De statische camera’s garanderen dat intussen het overzicht over het hele terrein bewaard blijft. Een PTZ-camera die een indringer volgt, zou een eventuele tweede persoon die later over het hekwerk klimt niet detecteren. Door met een combinatie van zowel statische als PTZ-camera’s te werken is dat risico afgedekt”, zegt Olaf van Wissen, commercieel directeur van Safetycom. “Voor overklimdetectie en het volgen van indringers maken we gebruik van video content analyse software van Dahua. In het camerabeeld lopen één of meerdere virtuele lijnen. Zodra één van deze lijnen wordt gekruist, wordt direct de betreffende PTZ-camera getriggerd, zoomt in op, en volgt de indringer, zolang deze in beweging is. Op het buitenterrein zijn voldoende camera’s aanwezig om alles in beeld te kunnen brengen.”
Blikseminslag
Een ander risico dat wordt afgedekt, is schade of uitval van de diverse beveiligingssystemen door overspanning als gevolg van bijvoorbeeld blikseminslag. Olaf van Wissen: “In de ruim 33 jaar dat ik nu in het vak zit, heb ik vele malen meegemaakt dat installaties van vele tienduizenden Euro’s binnen een fractie van een seconde volledig onherstelbaar beschadigd raakte door onweer. Inductieschade is schade aan elektronische apparatuur als gevolg van een magnetisch veld dat is ontstaan door een blikseminslag in de buurt. Dit kan forse schade aanrichten aan alle op het netwerk aangesloten apparaten, van PC’s tot bewakingscamera’s. Om dit te voorkomen, hebben we diverse galvanische scheidingen in de vorm van glasvezelverbindingen gerealiseerd tussen de buitenschil en de binnenschil van het beveiligingssysteem. Dit betekent dat er als informatiedrager tussen de apparaten in beide schillen geen elektrische stroom maar gepulseerde lichtsignalen via glasvezels lopen. Indien de buitenschil getroffen zou worden door inductie c.q. blikseminslag, heeft dat geen gevolgen voor de binnenschil. De bewakingscamera’s in de gebouwen blijven dan gewoon werken.”
De nieuwe vestiging van B&G wordt verder uitgerust met uiteenlopende domoticatoepassingen die gekoppeld worden met het beveiligingssysteem. Dit betekent onder meer dat na werktijden, als het alarmsysteem is ingeschakeld, poorten automatisch worden geblokkeerd en dat de verlichting in kantoorruimtes wordt uitgeschakeld. Ook op het logistieke terrein wordt de lichtintensiteit buiten werktijden verminderd, zonder dat dit gevolgen heeft voor het cameratoezicht. “De door Safetycom in de buitenschil toegepaste Dahua camera’s beschikken over de allernieuwste Starlight-technologie. Deze camera’s leveren bij geringe omgevingsverlichting nog steeds kleurenbeelden van een goede kwaliteit. De beeldkwaliteit is zelfs dusdanig hoog, dat de beelden die ’s nachts zijn gemaakt nauwelijks verschillen van beelden die overdag zijn gemaakt”, zegt Wim Du Pon van Dero Security Products.
Voor de camerabeveiliging van industrieterrein Habraken/Zandven is een oplossing met collectieve beveiliging gerealiseerd door een samenwerkingsverband van onder meer de Stichting Parkmanagement Veldhoven, de politie, alle op het industrieterrein gevestigde bedrijven en beveiligingsbedrijf Securitas. Safetycom realiseert behalve het totale nieuwbouwproject voor B&G, tevens de beveiliging van het totale industrieterrein in opdracht van Securitas. Olaf van Wissen: “Uniek aan dit project is dat niet alleen alle toegangswegen tot het industrieterrein door ons worden voorzien van zowel statische als kentekencamera’s, maar dat we daarnaast bij alle gevestigde bedrijven ook nog eens lokale camera’s tegen de gevel gaan plaatsen. Op die wijze kunnen we een nagenoeg volledige beelddekking garanderen van het gehele industrieterrein, waardoor Securitas alarmmeldingen zeer efficiënt af kan handelen.”
Opening
Nu de verhuizing snel naderbij komt, is de voorbereiding hierop in volle gang. Arthur van der Graaf: “De bouw van de fabriekshallen is inmiddels gereed en de kantoorruimte wordt op 1 juli opgeleverd. In de tweede week van augustus betrekken we het nieuwe pand. De productielijnen zullen één voor één overgaan. Om leveringen aan klanten te garanderen, hebben we een extra voorraad opgebouwd van de meeste producten. De productielijnen worden door onze specialisten ontmanteld, getransporteerd en op de nieuwe locatie weer opgebouwd. De medewerkers verhuizen in groepen. De verhuizing betekent niet alleen een verbetering voor de fabricage. Doordat de fabriekshallen, het magazijn en de kantoorruimte straks onder één dak zijn te vinden in plaats van in aparte gebouwen, kunnen de verschillende afdelingen zoals planning, service en montage hun werkzaamheden nog beter op elkaar afstemmen. Dit zal er aan bijdragen dat wij klanten in de toekomst nog meer kunnen ontzorgen.”